Bari

De havenstad Bari is gelegen in de Italiaanse regio Puglia, net boven de hak van de laars. De nog redelijk onbekende stad Bari is zeker een vermelding waard. Zo heeft de stad bijvoorbeeld een aangenaam stuk strand, een historische binnenstad, prachtige paleizen, maar liefste twee havens, verschillende interessante musea en de laatste rustplaats van “onze Sinterklaas” is hier te vinden. De stoffelijke resten van Sint-Nicolaas zijn namelijk opgeslagen in de crypte van de Sint-Nicolaas basiliek. Zoals eveneens in andere Italiaanse steden is ook hier in Bari het mediterraan klimaat rondweg heerlijk te noemen.

De ligging aan de Adriatische Zee zorgt tijdens de erg warme zomers voor heerlijke verkoeling. Maar je kunt de stad Bari natuurlijk ook aandoen tijdens een cruise vakantie. Regelmatig zie je dan ook de cruiseschepen aankomen en wordt de drukte gedurende de dag aangevoerd. Als universiteitsstad is er in Bari voldoende gedacht aan sport, cultuur en entertainment. De majestueuze theaters voeren regelmatig illusteren voorstellingen op, maar zijn eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Je kunt in de Italiaanse stad Bari werkelijk alle kanten op.


Basilica di San Nicola
De prachtige ‘Basilica di San Nicola’ van Bari is al eeuwen oud. De in Romaanse stijl opgetrokken basiliek werd namelijk al in de elfde en twaalfde eeuw gebouwd. De gevel toont veelal overeenkomsten met die van kastelen. Het schip en de dwarsbogen zijn een erfenis uit de vijftiende eeuw. Dankzij een aardbeving moest er namelijk het een en ander gerestaureerd worden. En in de crypte van de Sint-Nicolaasbasiliek bevindt zich het lichaam van St. Nicolaas van Myra, de persoon die wij beter kennen als de goedheiligman Sinterklaas. Door zeelieden werden zijn stoffelijke resten in de elfde eeuw vanuit Turkije naar Bari gebracht. Op het plein aan de ingang van de Sint-Nicolaasbasiliek staat een bronzen beeld van de heilige waarvan alleen de mijter ontbreekt.


Bari Vecchia
De historische wijk San Nicola staat beter bekend als ‘Bari Vecchia’. Dit oudste deel van de stad ligt op het schiereiland tussen de oude en nieuwe haven van Bari. De smalle straten, steegjes en oude binnenpleinen wijzen je de weg langs bezienswaardigheden als monumentale pakhuizen, oude kerken, Castello Normanno Bari en het fort van Sant’Antonio Abate. Ook bevinden zich in dit stadsdeel de kathedralen Sint-Nicolaas en de San Sabino kathedraal.


Castello Normanno-Svevo
Aan de rand van het oude stadsdeel Bari Vecchia staat het kasteel Normanno-Svevo. Al in de twaalfde eeuw werd er begonnen aan een middeleeuws fort. De opdracht voor dit bouwwerk was afkomstig van koning Norman Roger II, ook wel bekend als Ruggero II van Sicilië. Een eeuw later vonden er rigoureuze renovaties plaats en kwam het fort in handen van de familie Sforza en vervolgens bij de koningin van Polen. Nu vandaag is het vooral een paleis met een lange geschiedenis. De oude kasteelmuren en Castello Normanno-Svevo zelf, worden ‘s avonds bijzonder fraai uitgelicht.


Teatro Petruzzelli
Het rood gekleurde majestueuze theater Petruzzelli bevindt zich aan de Corso Cavour. In navolging van theaters als Teatro Piccinni werd omstreeks 1903 het huidige Teatro Petruzzelli geopend. Niet langer was de stad afhankelijk van de voorstellingen in de andere kleinere theaters. Teatro Petruzzelli gaf namelijk ruimte aan bijna twee-en-twintig-honderd bezoekers. Nu is dat om veiligheidsredenen terug gebracht naar ruim veertienhonderdtachtig personen. Na een hevige brand in 1991 is het theater volledig opgeknapt en opnieuw geopend in 2009. Het interieur bevat vooral veel gouden details, rood fluweel en sierlijke ornamenten en plafondschilderingen.


Trulli in Alberobello
De typische trulli bouwwerken in Alberobello vinden hun oorsprong rond het jaar 1500. De Italiaanse plaats Alberobello heeft twee wijken, Aia Piccola en Rione Monti, die vrijwel volledig bebouwd zijn met deze vorm van Italiaanse architectuur. Het kenmerkende kegelvormige dak is vaker wel dan niet versierd met symbolen. Een ander opvallend gegeven is dat de huizen (trulli) gemaakt zijn zonder gebruikt te maken van cement. Op deze manier hoefde er namelijk ook minder belasting te worden betaald. De huizen konden zo immers heel snel weer afgebroken worden. Andere Italiaanse plaatsen met trulli bouwwerken zijn Locorotondo, Martina Franca en Cisternino.


Pinacoteca di Bari Corrado Giaquinto
De kunstgalerij Pinacoteca di Bari is vernoemd naar de achttiende eeuwse schilder ‘Corrado Giaquinto’. Veel van de getoonde kunstwerken hebben een directe of indirecte link met de regio Puglia. Denk hierbij aan religieuze werken, middeleeuwse werken en aardewerk uit Puglia. Behalve werken van Corrado Giaquinto tref je er ook namen als Giovanni Bellini, Morandi, Paolo da Cassano en Giovanni Maria Scupula. De bijzonder fraaie collectie is verdeeld over zo’n tweeëntwintig kamers.


Duomo di Bari 
Cattedrale di San Sabino is een andere naam voor Duomo di Bari. De huidige in Romaanse stijl opgetrokken kathedraal werd in de twaalfde en dertiende eeuw gebouwd in opdracht van aartsbisschop Rainald. Het betrof hier een reconstructie weliswaar. Het interieur is tijdens de achttiende eeuw nog eens aangepakt. De drie ingangen aan de voorzijde zijn voorzien van de originele onderdelen uit de elfde en twaalfde eeuw. De Duomo di Bari is te vinden aan de Piazza dell’Odegitria in Bari.


Lungomare Nazario Sauro
Dat water een bijzondere aantrekkingskracht op de mens heeft, wordt opnieuw bewezen in de stad Bari. De vaak druk bezochte Lungomare Nazario Sauro , die langzaam overloop in Via Goffredo di Crollalanza, is een weg langs de Adriatische kust. Regelmatig zie je hier cruiseschepen aankomen of vertrekken vanuit de haven van Bari. De verkoelende wind vanaf zee is eveneens een aangename bijkomstigheid als je een wandeling langs de Lungomar Nazario Sauro maakt. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen in dit deel van Italië behoorlijk oplopen. De meest bijzondere bezienswaardigheden aan deze straat zijn Piazza Armando Diaz, Theatro Margherita en Giardino Veterani della Sport met daarnaast het strand.


Museo Archeologico Nazionale
Omstreeks 1890 werd het nationale archeologische museum van Bari geopend voor het publiek. Vanaf die tijd kunnen mensen uiteenlopende archeologische erfgoederen bewonderen en/of bestuderen. Ondertussen is de collectie van ‘Museo Archeologico Nazionale’ uitgebreid tot zo’n dertigduizend voorwerpen. Denk hierbij aan werktuigen uit de prehistorie, stenen sculpturen, wapens, sieraden, edelstenen, Griekse vazen, glas en munten. 


Orto Botanico dell'Università di Bari
De botanische tuin van Bari is onderdeel van de universiteit. Orto Botanico dell’Università di Bari is dan ook een wetenschappelijke tuin waar veel onderzoeken en experimenten worden gedaan. De eerste “botanische tuin” van Bari werd opgericht in 1813. Hier werden voornamelijk landbouw- en siergewassen getest en onderzocht. Het Instituut voor plantenkunde werd omstreeks 1955 in het leven geroepen en de eerste stap voor de huidige botanische tuin was gemaakt. Inmiddels is er een bijzondere collectie ontstaan en werd de tuin uitgebreid met en herbarium. Het initiatief hiervoor was afkomstig van de hoogleraar plantenkunde, professor Eleonora Francini Corti.HOTELS IN BARI

autohuur italië
Bron: top10bezienswaardigheden