Bologna

Culinaire hoofdstad van Italië

Als je een liefhebber bent van de Italiaanse keuken dan moet je Bologna een keer bezoeken. Dit is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Bologna en van de regio Emilia-Romagna. Dit is de regio waar een groot aantal bekende Italiaanse producten en gerechten vandaan komt zoals Parmaham, Parmezaanse kaas, mortadella en de allerbeste Italiaanse salami’s. En natuurlijk vind het gerecht ‘spaghetti Bolognese’ hier haar oorsprong, hoewel de pasta die in Bologna gebruikt wordt geen spaghetti is maar de plattere en bredere tagliatelle. Een stedentrip naar Bologna is dan ook een culinaire ontdekkingsreis door het hart van de Italiaanse keuken.

Bologna is echter meer dan lekker eten en drinken. De stad is een voorbeeld van een interessante bestemming waar je nog het echte Italiaanse leven kunt proeven. In tegenstelling tot Rome en Venetië die zowat ten onder gaan aan het massatoerisme is Bologna nog vrij puur. Natuurlijk kom je hier ook volop toeristen tegen, maar deze aantallen zijn in verhouding aanzienlijk kleiner dan in de populairste Italiaanse steden. Dankzij goedkope vluchten van Ryanair en Transavia naar Bologna is het een leuke, betaalbare bestemming die verschillende kanten heeft en daardoor voor iedereen wel wat te bieden heeft. Je kunt er prima shoppen, er is een museumaanbod dat je een paar dagen zoet kan houden en voor wie gewoon wat wil rondwandelen en mooie plekjes wil ontdekken is Bologna groot genoeg voor een reisje van twee tot drie dagen, maar compact genoeg om alles te voet te kunnen doen.

Mocht je je vakantie vieren aan de kust in Rimini of één van de aangrenzende badplaatsen dan kun je in zo’n anderhalf uur tijd met de auto naar Bologna reizen. Mocht je het hectische verkeer en de parkeerproblemen in Bologna willen ontwijken dan kun je met de trein van Rimini naar Bologna reizen. Het station van Bologna ligt aan de noordkant van het centrum. Te voet sta je binnen tien minuten in het hart van de stad.


De torens Garisenda en Asinelli
Van de ooit bijna honderdtachtig middeleeuwse torens in Bologna, zijn er nu nog een aantal over. De torens van Garisenda en Asinelli zijn de grootste nog resterende torens en tegenwoordig het symbool van de Italiaanse stad Bologna. Als je bedenkt dat de torens gemaakt zijn in een tijd waarin er geen machines waren, worden ze nog interessanter. Torre degli Asinelli en Torre dei Garisenda zijn ergens in de twaalfde eeuw gebouwd in opdracht van de invloedrijke en welgestelde families Asinelli en Garisenda. Destijds hadden deze twee strategisch geplaatste torens een militaire functie als uitkijktoren, maar waren ze vooral een statussymbool van de families. Deze torens bevinden zich aan de weg die de toegang verschaft aan vijf poorten in de oude stadsmuur. Tegenwoordig beter bekend als Piazza di Porta Ravegnana. Liefhebbers kunnen de Asinelli toren beklimmen. Hiervoor dien je zo’n vijfhonderd treden te beklimmen die de je vervolgens een waanzinnig uitzicht bieden over de stad Bologna.


Piazza Maggiore
Het centraal gelegen Piazza Maggiore plein van Bologna is volgens velen het mooiste plein van de stad. Het oudste gebouw, Palazzo del Podestà, bevindt zich aan de noordzijde van Piazza Maggiore. Het werd omstreeks twaalfhonderd gebouwd en diende als verblijf en werkruimte voor het stadsbestuur. In de vijftiende eeuw is de gevel aangepast in renaissancestijl. De opdracht hiervoor was afkomstig van de regerende en gevreesde Italiaanse edelman Giovanni Il Bentivoglio. Tegenwoordig kun je in het voormalige paleis Palazzo del Podestà terecht bij het bureau voor toerisme om informatie over de stad te verzamelen. Andere prachtige gebouwen aan de Piazza Maggiore zijn Palazzo dei Banchi, Palazzo dei Notai en Palazzo d’Accursio. Deze indrukwekkende paleizen zijn gebouwd tussen de veertiende en zestiende eeuw. De rooms-katholieke Sint-Petroniusbasiliek werd in twee fases gebouwd. Het oorspronkelijke ontwerp zou de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad moeten overtreffen. De regerende paus Pius IV stak hier een stokje voor. Een besluit die in het huidige ontwerp nog duidelijk is terug te zien.


Quadrilatero
Als je het hebt over lekker eten en drinken in Bologna dan is de wijk Quadrilatero het hart van alles wat Bologna op culinair gebied te bieden heeft. Hier vind je de oude markt waar je de beste verse vis, groentes, vlees en andere ingrediënten kunt vinden. De markt bestaat uit losse winkelpanden waar vanuit de kooplui hun waren aanbieden. Deze bevinden zich vooral in de autoloze straten Via Pescherie Vecchie en Vicolo Ranocchi. Voor de smulpapen onder ons zijn er de zogenaamde osteria's waar je zittend of staand kunt genieten van de fijnste vleeswaren, kazen en andere lekkernijen.


Museo Civico Archeologico
In het historische museum ‘Museo Civico Archeologico’ kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de stad Bologna en haar inwoners. Opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw hebben allerlei vondsten opgeleverd die ons meer vertellen over bijvoorbeeld de prehistorie, de bronstijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Al deze pracht en praal wordt tentoongesteld in het Palazzo Galvani. Het museum heeft de collectie verdeeld over verschillende periodes en daarnaast is er nog een bibliotheek en historisch archief.


Sint-Petroniusbasiliek
Als hoofdkerk heeft de Sint-Petroniusbasiliek heel wat invloed en aanzien genoten. De eerste steen werd aan het eind van veertiende eeuw gelegd en men begon met de bouw van het ontwerp wat afkomstig was van Antonio di Vincenzo. Enkele jaren later worden de tekeningen met daarop het ontwerp op miraculeuze wijze vernietigd en blijft er niet veel meer over dan de ontworpen afmetingen. Vervolgens heeft paus Johannes XXIII de bouw stil weten te leggen, omdat hij een fervente tegenstander van de basiliek was. Nadat deze anti-paus werd afgezet vervolgde de stad Bologna de bouw en werd er de hulp ingeroepen van beeldhouwers als Jacopo della Quercia, Michelangelo en een reeks van architecten. Inmiddels waren de plannen zo groot geworden, dat de Sint-Petroniusbasiliek groter dreigde te worden dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Paus Pius IV besloot hierom de aandacht te verleggen naar het bouwen van een paleislijk gebouw op minder dan dertien meter van de basiliek. Het gebouw ‘Archiginnasio van Bologna’ werd volledig gefinancierd door de paus. De onafgemaakte gevels is een duidelijke bevestiging van dit besluit. In de Sint-Petroniusbasiliek bevinden zich de eerste zonnewijzer die gebouwd werd door Egnazio Danti, een eeuwenoud pijpenorgel uit de vijftiende eeuw en historische archieven met zeer waardevolle documenten, reglementen en statuten


Piazza del Nettuno
Het prachtige fontein van Neptunus geeft duidelijk aan dat we ons aan Piazza del Nettuno bevinden. Dit plein, wat grenst aan het centraal gelegen Piazza Maggiore, staat bekend om het Palazzo Re Enzo, Palazzo Comunale en natuurlijk de Fontana del Nettuno. Omstreeks 1564 werd er begonnen met een grootse reorganisatie in de stedelijke ontwikkeling van Bologna. Om te beginnen ontstond hier het Piazzo del Nettuno. Voor het realiseren van het fontein van Neptunus werd de Vlaamse beeldhouwer Jean Boulogne, ook wel Giambologna genoemd, als juiste persoon aangewezen.


Museo Civico Medievale
Het middeleeuwse museum van Bologna heeft allerlei voorwerpen en andere overblijfselen tentoongesteld, die je een goed beeld geven over het middeleeuwse leven in Bologna. Museo Civico Medievale is gevestigd in Palazzo Fava Ghisilardi, een paleis uit de vijftiende eeuw. In het museum kun je onder andere het grote standbeeld van Bonefatius VIII, oude wapens en kunstwerken van Jacopo della Quercia en Vincenzo Onofri bewonderen. Daarnaast worden er regelmatig uiteenlopende evenementen en tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Andere historische musea van Bologna zijn eveneens als Museo Civico Medievale onderdeel van Musei Civici D’Arte Antica.


Montagnolapark
Het ruim bemeten en inmiddels openbare Montagnolapark was onderdeel van een paleis, die door bisschop Bertrand du Pouget aan de paus werd geschonken. Il Parco della Montagnola ligt nu op de ruïnes van dit voormalige paleis ‘Porta Galliera’. Later heeft Napoleon de opdracht gegeven om het park een wat meer Franse uitstraling te geven. De monumentale ingang aan de Via dell’Independenza en de prachtige negentiende eeuwse trappen aan de zijde van het station, zijn een creatie van Tito Azzolini en Attilio Muggia. Het montagnolapark is tegenwoordig een park waar zowel de inwoners als de gasten van Bologna graag vertoeven. Rondom het fontein met de schildpadden en bij de speeltuin zijn vrijwel altijd bezoekers te vinden. Ook worden er regelmatig muziekfestiviteiten, markten en andere evenementen georganiseerd.


Museo Morandi
Aan de Via Don Giovanni Minzoni bevindt zich het Giorgio Morandi Museum. Het volmondige MAMbo Museo D’Arte Moderna di Bologna geeft middels de collectie een kijkje in de artistieke ontwikkeling van kunstenaar Giorgio Morandi. Tussen de werken zitten verschillende kenmerkende thema’s die hem beroemd hebben gemaakt. Zijn voorliefde voor stillevens komen zeker aan bod. Ook werd Morandi geïnspireerd door onze eigen Rembrandt.


Pinacoteca Nazionale di Bologna
De indrukwekkende collectie kunst van de Pinacoteca Nazionale di Bologna geeft een uitstekende indruk over de kwaliteiten van kunstenaars uit voorgaande eeuwen. De schilderijen waaruit de collectie is ontstaan, zijn veelal afkomstig uit kerken en kloosters. Later zijn hier ook andere kunstwerken aan toegevoegd. Nu vandaag kun je er genieten van uiteenlopende werken die afkomstig zijn uit de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Bekende namen als Rafaello, Michelangelo, Rembrandt, Ludovico, Rubens, Fragonard en Guido Reni kom je regelmatig tegen.HOTELS IN BOLOGNA

BOLOGNA TO DO

autohuur italië


Bron: top10bezienswaardigheden