Feestdagen

Officiële Italiaanse feestdagen
Italië kent een aantal katholieke feestdagen. Naast de bekende feestdagen zoals Natale, (kerst) en Capodanno (oud en nieuw), kennen diverse steden ook een eigen heiligendag waarop de patroonheilige wordt geëerd. Op deze dagen ligt over het algemeen alles plat, dus zowel instanties (de gemeentelijke instellingen, banken en postkantoren) als winkels. Valt de desbetreffende feestdag bovendien op een donderdag, dan wordt op kantoor al snel een ponte (brug) gemaakt, waardoor zij op vrijdag ook gesloten zijn.

Het funshoppen dat in Nederland gebeurt op bijvoorbeeld 2e paasdag en 2e kerstdag is in een land als Italië uit den boze. Die dagen breng je door bij familie. Waar je dan geniet van de uitgebreide maaltijd die 'la Mamma' heeft bereid. Daar waar in Nederland Sinterklaas als grote kindervriend wordt bestempeld, is dat in Italia niet Babbo Natale (de kerstman), maar La Befana, een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes en snoepjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest.

Ook typisch Italiaans is de Onomastico (naamdag). De meeste Italiaanse namen zijn afgeleid van heiligennamen en voor Italianen is hun naamdag dan ook minstens zo belangrijk als hun verjaardag. Italianen hebben overigens niet, zoals dat in Nederland gebruikelijk is, diverse doopnamen. Eén naam, that's it. De dag kan zelfs op een speciale internetkalender worden opgezocht. Heet je bijvoorbeeld Anton, Ton, Toon of Nino, dan valt je naamdag op 13 juni, de dag van de heilige Antonius van Padova. De Onomastico wordt vaak gevierd met cadeautjes en lijkt daarmee een beetje op een verjaardag.


Officiële Italiaanse feestdagen

1/1CapodannoNieuwjaarsdag

6/1

Epifania - Befana

Driekoningen

mrt / apr.

Pasqua

Eerste paasdag

mrt /apr.

Lunedì dell'Angelo-Pasquetta

Tweede paasdag

25/4

Giorno della Liberazione

Bevrijdingsdag

1/5

Festa del Lavoro

Dag van de Arbeid

2 /6

Festa della Repubblica

Dag van de Republiek

15/8

Assunzione della Beata Vergine Maria -Ferragosto

Maria Hemelvaart

1/11

Ognissanti

Allerheiligen

8/12

Immacolata Concezione

Onbevlekte ontvangenis

25/12

Natale

Eerste kerstdag

26/12

Santo Stefano

Tweede kerstdag

31/12

San Silvestro

Oudjaar
Bron: Italie, internet