Gelato!

Italianen en ijs
Het zijn niet de Italianen, maar de Arabieren die ijs naar Italië hebben gebracht. Arabieren hadden een lange tijd de macht in Sicilië, waar de ontwikkeling van het ijs door ging. Zij bedachten een combinatie van sneeuw en siroop. Schaafsel van ijs werd al gegeten als delicatesse, in de tijd van de Romeinen, maar de twist die de Arabieren eraan gaven met siroop, was nog niet eerder bekend.

Door de aanpassingen die de Italianen maakten aan eerdere recepten hebben zij een eigen stempel kunnen drukken op het product. Het eerste sorbet-ijs, wat gemaakt werd van suiker, sneeuw en siroop, zou zijn geboren in Sicilië. 

Bernardo Buontalenti, een Florentijnse kok die aan het hof van Catharina de' Medici werkte, werd ronde de 16e eeuw een bekende ijsmaker in Florence. Hij zou de eerste man zijn geweest die ijs maakte zoals wij die nu kennen. Catharina de' Medici was overigens zó onder de indruk dat de kok het ijs mocht serveren op het huwelijk tussen De’ Medici en de Franse kroonprins Hendrik II. Dit was de eerste keer dat Europa kennismaakte met het Italiaanse ijs.

Hierna begon IJsmaker een ambacht te worden in Italië. De kennis werden generaties lang doorgegeven, waardoor de kwaliteit van ijs beter werd met de jaren. In de 19e en 20ste eeuw emigreerden veel Italianen naar andere werelddelen waardoor de kennis van het ijs maken meegenomen en verspreid werd over de hele wereld. 

Waarom is Italiaans ijs zo lekker? 
Vaak zijn mensen van mening dat Italiaans ijs veel lekkerder en voller van smaak is dan ander ijs. Dat komt waarschijnlijk doordat er tijdens het maken minder lucht gebruikt wordt, waardoor de smaak beter tot zijn recht komt. Italianen experimenteren vaak ook met de verschillende smaken en creëren daardoor unieke en heerlijke combinaties.

De meest belangrijke ingrediënten van Italiaans ijs zijn water, suiker, fruit en/of noten en/of etherische oliën. Er bestaan heel veel varianten ijs. Italiaans ijs bevat geen melk, room, eieren en bindmiddelen. De ingrediënten worden in een ijsmachine gemengd zodat het ijs een vaste maar zachte structuur krijgt.

Heb jij nu ook zo'n zin in een ijsje?


Waar vind je de allerlekkerste ijs in Italië?
Een van de bekendste  en oudste ijssalons is Giolitti in Rome. Giolitti zit in de via Uffici del Vicario, vlakbij het Pantheon.

Een tweede zaak van dezelfde familie is gevestigd in de nieuwe moderne wijk EUR in Rome. Bij deze Italiaanse ijssalons is het vooral op zomeravonden erg druk, maar het is zeker de moeite van het wachten waard.

Als je een niet al te grote eter bent, is het verstandig de piccolo (kleintje) te bestellen. Het aantal smaken om uit te kiezen is hier ronduit overweldigend.

Via degli Uffici del Vicario, 40, Roma

giolitti.it



Antica Gelateria Fiorentina in Florence is een echte aanrader. Hier is het Buontalenti-ijs te koop, de naam van de uitvinder van het Italiaanse ijs, waar ik eerder over schreef.

Deze Gelateria is een van de goedkoopste ijssalons van Florence. Regelmatig worden hier nieuwe smaken gepresenteerd. En als je benieuwd bent hoe ijs wordt gemaakt, mag je zelfs een kijkje in de keuken nemen. 

Via Faenza, 2a, Firenze

gelateriafiorentina.com


Sinds 1939 verkopen Perchè No! (Waarom niet?) ijs met intense smaken dat elke dag in de salon zelf vers wordt gemaakt. De keuze is heel gevarieerd, maar tot de klassiekers behoren de smaken honing en sesamzaad, groene thee en een rijk koffieijs met stukjes chocolade.

Ze verkopen er ook een breed assortiment van vruchtensorbets en granita’s.

Via dei Tavolini, 19r, Firenze

percheno.firenze.it


Wanneer je in Rome bent moet je zeker een ijsje gaan halen bij Gelateria I Caruso. Deze ijssalon bestaat nog maar sinds 2013 en is een echte authentieke ijssalon waar je kunt zien hoe ze het ijs met verse ingrediënten maken.

Je vindt in deze Gelateria, zoals in bijna alle Italiaanse ijssalons, vele verschillende soorten ijs met een explosie aan smaak.

Piazzale Filippo il Macedone 91 Rome

instagram.com/ilgelatoicaruso


In Rome is ook Il Gelato di Claudio Torcè aan te raden. Deze ijssalon is vooral bekend om de meest aparte en creatieve smaken, maar ook om de organische ingrediënten en de hoge kwaliteit. Denk bij creatieve smaken aan bijvoorbeeld chili-smaak of gorgonzola met azijn. Spannend!

Viale dell'Aeronautica, 105, Roma

claudiotorce.it


Ga tijdens een bezoekje aan Florence ook even naar Gelateria dei Neri. Hier verkopen ze naast normale ijssmaken ook ijs zoals gorgonzola en rijst. Even uitproberen lijkt me!

Deze ijssalon is de favoriet onder de inwoners van Florence.

Via dei Neri, 9/11R,Firenze

gelateriadeineri.it


Ook lekker ijs eet je bij Carapina in Florence. Elke dag wordt hier het ijs vers bereid en wanneer het ijs aan het einde van de dag niet op is, wordt het weggegooid. De smaken die ze verkopen verschillen per seizoen en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Piazza Guglielmo Oberdan, 2/r, Firenze

carapina.it


De beste ijssalon van Italië zit in Milaan en heet Il Massimo del Gelato. Kijk er niet van op dat er een lange rij voor de ingang staat om een ijsje te kunnen bemachtigen. De smaak van het ijs is erg intens en gemaakt van puur fruit en andere ingrediënten.

Via Lodovico Castelvetro, 18, Milano

ilmassimodelgelato.it


RivaReno is een populaire ijssalon op meerdere plekken in Italië, zoals o.a. in Milaan, Rome, Como, Florence, Pescara en Pavia. Zij verkopen hele creatieve smaken en gebruiken alleen verse ingrediënten.

Kijk voor de adressen op de site: rivareno.com