Genua

Stad vol verborgen schatten
Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië. De Italiaanse naam van de stad is Genova. Het is de belangrijkste havenstad van Italië en één van de belangrijkste havensteden aan de Middellandse Zee. Het gaat dan niet alleen om de invoer en uitvoer van goederen, maar ook om veerboten richting verschillende Europese havens. Het is tevens de thuishaven van MSC Cruises, één van de grootste cruisemaatschappijen ter wereld.

De geschiedenis van de stad voert terug naar het Romeinse Rijk, toen de Romeinen hier een basis voor hun vloot hadden. Na de val van het Romeinse Rijk groeide Genua uit tot een belangrijke handelshaven. Uiteindelijk werd Genua een stadsrepubliek die machtig was en een goede welvaart kende. Het machtsgebied van Genua strekte zich uit over eilanden zoals Corsica en Elba, maar ook tot kolonies elders in Europa en het noorden van Afrika.

Het hedendaagse Genua laat duidelijk zien dat de stad vroeger machtig en welvarend geweest is. Meerdere ‘palazzo’s’ herinneren aan deze vroegere tijden. De stad heeft zich inmiddels tot ver in de heuvels uitgestrekt. De hoogteverschillen en de pastelkleurige huizen zorgen voor een schilderachtig decor dat al menig kunstenaar geïnspireerd heeft. Je ziet dit dan ook terug in de kunst die in de straten van Genua verkocht wordt. Het hedendaagse Genua is vooral ook een stad vol verborgen schatten. Je kunt natuurlijk de geijkte bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo Reale of La Laterna bezoeken, je kunt je ook op je gevoel door de vele straatjes in het oude deel van de stad laten voeren. Je komt dan sfeervolle plekjes, prachtige binnenpleintjes en imposante bouwwerken tegen tijdens je wandeling.


Palazzi dei Rolli
Na heel wat jaren van restaureren is het Palazzi dei Rolli weer op en top en klaar om bewonderd te worden. Inmiddels is deze groep van paleizen geregistreerd als UNESCO werelderfgoed en dat is de kroon op het werk van de stad. De vele paleizen, statige herenhuizen en andere woningen aan de Strade Nuova werden bewoond door invloedrijke mensen vanuit de wereld. Door het volgens van een toeristische route langs Via Garibaldi, Via Cairoli en Via Balbi kom je langs de meest indrukwekkende bouwwerken van Palazzi dei Rolli.


Duomo di Genoa
De rooms-katholieke kathedraal van Genua wordt ook wel ‘Cattedrale di San Lorenzo’ genoemd. Sinds de twaalfde eeuw vormt deze kathedraal het centrum van de stad. Door de eeuwen heen heeft het gebouw de nodige aanpassingen gekregen en werd het regelmatig uitgebreid. Aan de binnenkant zijn kunstwerken te bewonderen in de vorm van fresco’s, beeldhouwwerken, schilderijen en andere religieuze kunst. In het museum van de kathedraal zijn sieraden te bewonderen, voorwerpen uit de twaalfde eeuw en de Sacro Catino die wordt gezien als een relikwie van het ‘Laatste Avondmaal’ van Christus.


Basilica della Santissima Annunziata del Vastato
Hoewel de kerk al in de zestiende eeuw werd gesticht door de Franciscanen, is de neoclassicistische uitstraling van tegenwoordig afkomstig uit de negentiende eeuw. Verschillende kunstenaars hebben vervolgens hun aandeel geleverd voor wat betreft de inrichting van de rooms-katholieke kathedraal. Diverse passages uit de bijbel zijn als kunstwerken verwerkt in het interieur. Barokke plafondfresco’s met als uitstekend voorbeeld de beschilderde koepel door Giovanni Andrea Ansaldo zijn erg imponerend te noemen.


Teatro Carlo Felice
Aan het prachtige Piazza De Ferrari is hèt operagebouw van Genua gelegen. Het gebouw werd omstreeks 1826 gebouwd naar een ontwerp van Carlo Barabino. Deze architect uit Italië is tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het Palazzo Dell’Accademia in Genua. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is met name de voorkant van het operagebouw grotendeels verwoest. Voor de reconstructie werd Italiaanse architect Carlo Scarpa benaderd. Helaas kwam hij voor aanvang van de bouw te overlijden, waardoor men het ontwerp van Aldo Rossi ter harte nam. Het moderne interieur en vernieuwde gevel zijn aan hem te danken.


Pegli
Het mooiste uitzicht van deze wijk is te vinden aan de promenade. Hiervandaan kijk je uit over de stad, de zee en de haven. De wijk Pegli, wat in het westen is gelegen, staat bekend om zijn statige herenhuizen, luxe hotels, groene parken en gezellige restaurants. De verschillende badhuizen verwijzen nog naar de periode waarin dit stadsdeel vooral bekend was als kuuroord. Voor andere is het geboorte huis van paus Benedictus XV een uitstekende gelegenheid om de wijk Pegli te bezoeken.


Piazza De Ferrari
Voor de meeste geldt dit plein als mooiste plein van Genua. Rondom het fontein vind je onder andere het Palazzo Ducale, het Palazzo Italia di Navigazione, Palazzo Dell’Academie, Teatro Carlo Felice en het Palazzo De Ferrari naar wie het plein genoemd is. Het merendeel van de gebouwen, waarvandaan het financiële hart van de stad is ontstaan, is geleidelijk aan opgeknapt. Het ruiterstandbeeld voor het operagebouw betreft een beeltenis van Giuseppe Garibaldi.


La Lanterna
De vuurtoren van Genua is een karakteriserend bouwwerk wat uitstekend bij de stad past. Het werd gebouwd in 1543 waarmee het een oudere vuurtoren verving. Doordat de La Lanterna werd gebouwd op een rots, telt het maar liefst 117 meter boven de zeespiegel. Met het beklimmen van zo’n 172 treden kun je bovenin genieten van een magistraal uitzicht op de haven en de oude stad. In het naastgelegen museum over de vuurtoren kom je alles te weten over de lampen, de geschiedenis, de tradities en vele andere verhalen die van invloed zijn geweest op de stad en de vuurtoren.


Castello d’Albertis
Het voormalige onderkomen van de Italiaanse avontuurlijke filantroop en schrijver, kapitein Enrico Alberto d’Albertis, is tegenwoordig ingericht als etnografisch museum. Hoog boven de stad is de typische toren vanaf meerdere uithoeken van de stad te bewonderen. Verschillende onderdelen die kapitein d'Albertis heeft verzameld tijdens zijn vele reizen, worden hier tentoongesteld. Allerlei voorwerpen, kleding, speelgoed en wapens benadrukken verschillende culturen en de fascinatie die de kapitein hiervoor had.


Via Garibaldi
Misschien is Via Garibaldi wel de mooiste straat van Genua. Als onderdeel van UNESCO Werelderfgoed heeft het in ieder geval veel historische bezienswaardigheden te bieden. De ruim tweehonderdvijftig meter lange straat is namelijk gevuld met de meest prachtige paleizen, herenhuizen en andere statige onderkomens van voormalige invloedrijke inwoners van de stad. Samen vormen zij de Palazzi dei Rolli van Genua.


Cimitero Monumentale di Staglieno
Op de historische begraafplaats van Genua zijn heel wat fortuinlijke personen begraven. Het ‘Cimitero Monumentale di Staglieno’ werd opgericht in 1851 en is gelegen in de wijk Staglieno. Aan de imposante bouwwerken is af te lezen hoe invloedrijk of welgesteld men was. Een van de meest beroemde beelden op de begraafplaats is de ‘Angelo di Monteverde’. Dit marmeren standbeeld uit 1882 behoort toe aan het graf van de bankiersfamilie Oneto.autohuur italië


Bron: Steden, top10bezienswaardigheden