Italiaanse Menukaart

Wanneer je zelf al eens in een Italiaans restaurant bent geweest, dan zul je wel gemerkt hebben dat de indeling van de menukaart anders is dan in een restaurant in Nederland.

In Nederland worden de gerechten verdeeld in drie categorieën, de voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Op de Italiaanse menukaart zijn ze verdeeld in Antipasti, Primi, Secondi, Contorni en Dolci.


Als eerste op de menukaart vind je de antipasti, daarna de primi piatti, vervolgens de secondi piatti, vaak nog contorni en tot slot de dolci.

 

Antipasti & primi piatti

De letterlijke vertaling van antipasti is ‘voor de maaltijd, voor de pasta’. Dus voordat je pasta gaat eten, kun je eerst nog iets voordat je pasta gaat eten. Vervolgens vind je op de menukaart de primi piatti, eerste borden. Primi piatti bestaan altijd uit pasta, maar in sommige gedeeltes van Italië ook risotto. Risotto wordt vooral veel gegeten in het noorden. Een primi piatti is altijd een warm gerecht.

Secondi piatti & contorni

Na de primi piatti krijg je de secondi piatti, tweede borden. De secondi piatti zijn altijd vlees of vis, afhankelijk van in welk deel van Italië je bent. In het binnenland zul je meer vlees op de menukaart zien staan dan aan de kust, waar ze meer vis op het menu hebben staan.

Een secondi wordt meestal geserveerd zonder bijgerechten en in dat geval moet je contorni bij bestellen. Contorni zijn bijgerechten, zoals aardappeltjes, spinazie, gegrilde groenten of groene salade. Deze bijgerechten krijg je dus niet standaard bij het hoofdgerecht.

Italiaanse logica

Voor Italianen is deze indeling van een menukaart de normaalste zaak van de wereld. De eetcultuur van Italianen is toch wezenlijk anders dan in Nederland.

Wanneer je als Nederlander in een Italiaans restaurant bent, kun je, zonder er erg in te hebben, de bediening helemaal in de war maken door allerlei zaken door elkaar te bestellen.

Stel, je bent samen met een vriend en jullie willen één voorgerecht samen delen en je besteld voor daarna één primi voor de een en één secondi voor de ander, dan kan ik je verzekeren dat de bediening er niets meer van snapt. Het kan dan gebeuren dat je het voorgerecht en de primi tegelijk krijgt en daarna pas de secondi, óf je krijgt als eerste het voorgerecht, daarna de primi en als laatste de secondi.

Bij een Italiaan wil dit er echt niet in. Het is namelijk in Italië niet gebruikelijk om pasta en vlees samen te eten. Pasta en vlees zul je ook nooit samen op een bord zien. Zo werkt dat nou eenmaal niet in Italië. Daarom is het belangrijk dat je precies aangeeft wat je wilt en in welke volgorde je de gerechten wilt krijgen.

Tip: bestel je volgende ‘gang’ pas nadat je de eerste op hebt!

Dolci, caffè & digestivo

Als laatste het na tafelen waarin de Italianen heel goed zijn. En omdat de Italianen ook gek zijn op zoetigheid, staan er op de menukaart vaak meerdere nagerechten waar je uit kunt kiezen. Na de dolci word je een caffè (espresso) aangeboden, houdt er rekening mee dat een caffè heel anders is dan bij ons en dat een kopje vaak niet meer dan een vingerhoedje caffè bevat. Cappuccino wordt in Italië gezien als een ontbijtkoffie en wordt over het algemeen maar tot 11.00 uur ‘s ochtends  door de lokale bevolking gedronken.

De avond sluit je pas goed af met een heerlijke lokale likeur. Dit wordt in het Italiaans een digestivo genoemd. In Italië is Grappa het meest favoriet, terwijl in Nederland limoncello het bekendst is.

Eet smakelijk én geniet vooral! Buon Appetito! 

Kijk voor de beste Italiaanse Restaurants hier of wil je zelf Italiaans leren koken, kijk dan hier!