Recepten

GEMARINEERDE EN GEGRILDE COURGETTES

  • 8 porties
  • 20 tot 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgetten
  • 4 dl olijfolie
  • 2 gehakte tenen knoflook
  • 2 ansjovisjes
  • 1 el kappertjes
  • 4 basilicum blaadjes
  • 4 munt blaadjes
  • zout en peper 

Bereiding

  • Snij twee courgettes (in de lengte) in heel dunne plakjes en grill ze op een grillplaat of in een zeer hete koekenpan aan beide kanten tot ze gaan kleuren. Doe ze in een kom.
  • Maak een marinade van een 4dl olijfolie met daarin 2 fijngehakte tenen knoflook, 2 fijngehakte ansjovisfilets, 1 eetlepel kappertjes, 4 gehakte basilicumbladeren, 4 gehakte muntbladeren en zout peper.
  • Meng dit door de plakjes courgettes en laat het een uurtje staan op een koele plaats.

KLASSIEKER SPAGHETTI AGLIO, OLIO, PEPERONCINI

  • Pasta
  • 5 tot 20 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram spaghetti of linguine per persoon
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • een handvol peterselie
  • 1 rode peper
  • zout

Bereiding

  • Kook de spaghetti volgens voorschrift in zout water.
    Je kunt de  knoflook tenen heel laat, plat slaan of in de schil bakken. Maar ook de knoflooktenen kneuzen of de schil er omheen laten zitten. Doe dit naar eigen wens.
  • Ontdoe de peper van het zaad en snij het in grove stukken. Daarnaast hak je een stukje van de peper heel fijn. Je kunt hiervoor ook gedroogde pepervlokken gebruiken. 
  • Bak de knoflook en de peper in de hete olie, blus het af met een paar eetlepels van het kookwater van de pasta, haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe. Giet de pasta af en doe ze op een schaal, giet de saus er over heen en schep de pasta door elkaar. Gooi de knoflook en de grote stukken peper eventueel weg.

LAMSKOTELETTEN MET NIEUWE AARDAPPELTJES IN PANCETTA


  • 4 porties
  • Secondi piatti & contorni

    Ingrediënten


    • 1 kilo lamskoteletten
    • 800 gram nieuwe aardappels
    • 150 pancetta of ontbijtspek
    • 50 gram boter
    • 40 rietsuiker of lichtbruine suiker
    • 50 ml witte wijn
    • 2 takjes platte peterselie
    • 1 takje rozemarijn
    • 1-2 teentjes knoflook
    • 40 ml olijfolie
    • zout en peper


Bereiding

  • Sla de koteletjes plat met een vleeshamer of iets dergelijks. Doe de olijfolie in een kommetje en doe hier een takje rozemarijn en de gekneusde knoflook bij.
  • Schil de aardappels of als de schil erg dun is borstel de aardappeltjes schoon. Kook ze in een pan water tot ze wel gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Giet ze af en laat ze even afkoelen. Als ze afgekoeld zijn rol je om elke aardappel een lapje pancetta en steek het met een tandenstoker vast.
  • Smelt de boter in een grote pan, doe de suiker erbij en roer goed door elkaar tot de suiker is gesmolten. Blus het af met de helft van de witte wijn. Doe de aardappeltjes in de pan en bak deze aan alle kanten. Strooi de gehakte peterselie over de aardappels. Haal de pan van het vuur. Leg de aardappels op een schotel. Voeg het restant van de witte wijn in de pan en laat dit inkoken tot ongeveer de helft.
  • Maak grillpan goed heet en giet een bodempje van de rozemarijnolie op de ribbels. Leg de koteletjes in de pan en bak 2 minuten aan elke kant.
    Doe de koteletjes op een schaal en laat ze en paar minuten rusten alvorens op te dienen. Leg de aardappels in spek naast de koteletten op de schaal en giet de jus er voorzichtig naast.  


CITROEN RICOTTA CAKE

  • 6 porties
  • +/- 1 uur

    Ingrediënten


    • 75 gram boter 
    • extra boter om in te vetten
    • 170 gram suiker
    • 250 gram ricotta
    • 2 limoenen, rasp en sap
    • 3 eieren, gesplitst
    • 175 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
    • Rond bakblik of cakevorm van 22 cm


Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C 
  • Vet het bakblik of de cakevorm in of bedek de bodem met ingevet bakpapier
  • Rasp en pers de citroen
  • Meng boter en suiker en spatel de ricotta, de citroenrasp en het sap er doorheen
  • Klop de eierdooiers een voor een door het ricottamengsel
  • Meng de bloem door het mengsel van de eieren en het ricottamengsel
  • Klop het eiwit stijf en meng dit door het beslag
  • Giet het beslag in de cakevorm en laat de cake in 45 minuten mooi bruin en gaar worden en laat het afkoelen
  • Besprenkel de cake vlak voor je het serveert met poedersuiker


HOE MAAK JE ITALIAANSE ESPRESSO MET EEN MOKA?


  • 2 porties
  • Koffie
  • Bereidingstijd 5 tot 20 minuten

    Ingrediënten
    • gemalen espresso koffie
    • water

Bereiding

Je hebt water nodig en een koffiepot, een zogenaamde Moka

Schroef het bovenste deel van de koffiepot en haal het filter er uit

Vul de koffiepot met water tot aan het schroefje

Zet de filter terug en vul het met koffie

Schroef het bovenste deel weer op de koffiepot

Zet op het vuur en wacht tot de espresso klaar is

Vul een kopje en geniet!


LIMONCELLO

  • 4 flessen

    Ingrediënten
  • 10 grote citroenen
  • 1 liter zuivere alcohol 96% of wodka
  • 600 gram suiker naar smaak
  • 1,2 liter water


Bereiding

Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële oliën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.

Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.

Zet de pot 1 week op een donkere plek, schud af en toe de pot.

Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,2L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.

Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!

Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing en giet je limoncello in mooie flessen (uiteraard met jouw eigen gemaakte etiketten), en leg de flessen in de vriezer.

Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is!

Salute!

Italiaanse kooklessen in Italië:



Boek je vakantie en vervoer hier: